Rytro 2017 sprawozdanie

Sprawozdanie z projektu pn. AUTOMATYKA-ENERGIA-ŚRODOWISKO. Warsztaty dla przedsiębiorców, samorządowców, studentów oraz badaczy.

Zadanie zrealizowane przy pomocy finansowej WFOŚiGW w Krakowie

XXI KONFERENCJA AUTOMATYKÓW RYTRO 2017

Jak co roku szerokie grono automatyków spotkało się dniach 15 -17 maja 2017 na XXI Konferencji Automatyków w Rytrze pod hasłem „Automatyka Energia Środowisko".

Patronat honorowy objął Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie.

Patronat medialny objęły: Automatyka, Control Engineering, Napędy i Sterowanie, Pomiary Automatyka Kontrola, Pomiary Automatyka Robotyka, automatyka.pl, automatykaOnline.pl.

Celem Konferencji było: przedstawienie tendencji w systemach pomiarów i automatyki, ze szczególnym uwzględnieniem efektywności energetycznej i ochrony środowiska.

Przygotowane referaty przybliżyły tematykę a zaprezentowane przez firmy organizujące Konferencję rozwiązania pomogą w realizacji zadań związanych
z poprawą efektywności energetycznej i ochroną środowiska.

Organizatorami  Konferencji były następujące firmy: ABB, AUMA, BECKHOFF, DANFOSS, EMERSON, JUMO, LIMATHERM, PEPPERL+FUCHS, TECHNOKABEL, TURCK, WEIDMULLER, WIKA, ZPUE oraz główni organizatorzy firma SKAMER-ACM i TOWARZYSTWO NA RZECZ OCHRONY ŚRODOWISKA.

Na czele delegacji Firm - Organizatorów stali:

Magda Malewska

ZPUE

Janusz Petrykowski
Prezes Zarządu,Dyrektor Przedsiębiorstwa

W Konferencji udział wzięło ok. 235 osób w tym:

• 5 przedstawicieli nauki z AGH, Politechnik: Warszawskiej, Rzeszowskiej i Śląskiej,
  • 139 przedstawicieli z zakładów przemysłowych i biur projektowych,
  • 7 przedstawicieli prasy technicznej i portali internetowych:  AUTOMATYKA, Napędy i Sterowanie PAK, PAR, Control Engineering, Automatyka.pl, AutomatykaOnLine
  • 5 przedstawicieli organizacji: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie, Małopolsko-Podkarpacki Klaster Czystej Energii, Stowarzyszenie Elektryków Polskich,
  • 67 przedstawicieli Organizatorów
  • pozostali to obsługa Konferencji

W dniu 15.05 odbyły się warsztaty tematyczne, podczas których zastanawiano się nad wpływem automatyki na poprawę efektywności energetycznej oraz nad zmianami klimatu i związkiem z nadmierną emisją CO2.

16 maja 2017 - wtorek

Obrady w dniu 16.05 rozpoczął o godzinie 1100   pan Andrzej Turak – Wiceprezes Zarządu firmy SKAMER-ACM. Przywitał wszystkich uczestników i omówił program.

Już tradycyjnie część naukową konferencji rozpoczyna Profesor Ryszard Tadeusiewicz. Podczas kolejnych Konferencji Automatyków w Rytrze starał się zawsze znajdować nowości, żeby je wskazać i opisać jako kolejne obszary potencjalnej ekspansji automatyki.
Tytuł tegorocznej prezentacji to
„Internet rzeczy jako narzędzie automatyki dla potrzeb energetyki i środowiska”.

Następnie Profesorowie Leszek Trybus, Jan Maciej Kościelny, Tadeusz Skubis, Ireneusz Soliński, oraz dziekan wydziału EAIiIB AGH Andrzej Izworski, w krótkich blokach 3 minutowych zaprezentowali zarys swoich wykładów, w których można było w pełni uczestniczyć w dniu 17.05.

prof. dr hab. inż. Leszek Trybus
Politechnika Rzeszowska

prof. dr hab. inż. Jan Maciej Kościelny
Politechnika Warszawska

prof. dr hab inż. Tadeusz Skubis
Politechnika Śląska

prof. dr hab. inż. Irebeusz Soliński
AGH

dr inż. Andrzej Izworski
AGH

Następnie I Zastępca Prezesa Zarządu  WFOŚiGW w Krakowie pan Józef Kała omówił „Dofinansowanie zadań związanych z zarządzaniem energią i środowiskiem ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie w 2017 roku.

Płk. Stanisław Dąbrowski z Oręgowego Urzędu Miar w Bydgoszczy przedstawił  główne aspekty rozwoju metrologii w Polsce.

Na zakończenie części naukowej pan Paweł Tomaszewski reprezentujący firmę SKAMER-ACM w swojej prezentacji pt.: „Automatyka Energia Środowisko” omówił rolę automatyki w zarządzaniu energią i środowiskiem. Przedstawił wpływ zanieczyszczenia środowiska i nadmiernej emisji CO2 na postępujące zmiany klimatu. Uświadomił wszystkim zebranych jak ważną rolę w tych aspektach odgrywa automatyka przemysłowa.

Druga część przeznaczona była na prezentacje firm, sponsorów Konferencji.

W tym roku, formuła wystąpień również została zmieniona, a mianowicie: każda firma miała do dyspozycji 12 minut w jednym bloku. Kolejność wystąpień była następująca:

LIMATHERM, JUMO, DANFOSS, PEPPERL+FUCHS, AUMA, TECHNOKABEL, TURCK, WIKA, BECKHOFF, EMERSON, WEIDMÜLLER, SKAMER, ABB, ZPUE

W zwartej formie zostały przedstawione nowości produktowe z zakresu automatyki przemysłowej. W prezentacjach dominowała tematyka związana z ochroną środowiska i efektywnością energetyczną.

Prelegentami byli:

Bartłomiej Orzechowski

Janusz Petrykowski
ZPUE

Na zakończenie obrad pan prezes Andrzej Turak podziękował wszystkim uczestnikom pierwszego dnia konferencji i zaprosił na bankiet. Po wymagających dużej koncentracji wykładach organizatorzy przewidzieli 3 godziny czasu wolnego, który  większość uczestników przeznaczyła na wizytę na stoiskach firm i rozmowy techniczno-handlowe. Pozostali udali się na wycieczkę po okolicy.

Punktualnie o godz. 19:00 rozpoczął się uroczysty bankiet, który otworzył prezes firmy SKAMER-ACM pan Zygmunt Jarosz.

O 20:45 Kabaret Paranienormalni w składzie Robert Motyka, Igor Kwiatkowski i Michał Paszczyk rozbawili widownię do łez. Zaprezentowali najnowsze skecze z trasy koncertowej 2017. Jeden z nich premierę miał właśnie podczas bankietu przy okazji Konferencji RYTRO 2017.

Godzina 22:15 to czas na niespodziankę muzyczną, którą w tym roku był koncert Moniki Lewczuk, która zaprezentowała takie hity jak:„TAM, TAM”, „Zabiorę Cię Stąd” oraz „Ty i ja”. Artystka nie tylko śpiewa, ale również sama komponuje i pisze teksty piosenek. Teledyski Moniki mają ponad 35 milionów wyświetleń na YouTube - liczba ta wciąż rośnie. Każdy z jej hitów był w pierwszej trójce najczęściej granych piosenek w polskich rozgłośniach radiowych.

Następnie pałeczkę przejął zespół muzyczny OMEN-BAND. Skład tworzy dziewięciu pasjonatów, którzy zaskakują swoją wszechstronnością, ale również doskonałym przygotowaniem muzycznym. Wykorzystanie wielu instrumentów akustycznych tj. saksofony (altowy, sopranowy, tenorowy), trąbka, klarnet, skrzypce, gitary elektryczne, gitara basowa, akordeon, perkusja, instrumenty klawiszowe, które współgrając potęgują wrażenia słuchowe, sprawia, że OMEN-BAND przedstawia pełną kolorystykę żywych dźwięków, odkrywając przed publicznością na nowo piękno muzyki. Szeroki wachlarz kostiumów, elementy choreografii oraz bezpośredni kontakt z publicznością  sprawił, że Omen-Band stworzył wspaniałą atmosferę, która trwała do poranka dnia następnego.

Gitarzystka zachwyciła swoimi solówkami zarówno męską jak i żeńska cześć uczestników bankietu.

17 maja 2017 - środa

Od godz. 10:00 na głównej sali konferencyjnej zostały zorganizowane targi branżowe. Odwiedzający stoiska mieli okazje porozmawiać z przedstawicielami firm organizatorów, oraz pobrać materiały katalogowe.

Przez cały dzień funkcjonowały dodatkowe dwie sale konferencyjne, na których w ściśle określonych ramach czasowych odbywały się wykłady kadry naukowej oraz prezentacje firm organizatorów uzupełniony o blok dyskusyjny.

Pierwsza sala Druga sala

JUMO
Pomiar temperatury łożysk cylindrów drukowych w strefie zagrożonej wybuchem: JUMO WTRANS T Ex + system mTRON.

TURCK
Od audytu po integrację - kompletne rozwiązania z zakresu bezpieczeństwa maszynowego.

ABB
1. Korzyści wynikające z zastosowania przemienników częstotliwości o niskiej zawartości harmonicznych.
2. ABB Ability™ SmartSensor – cyfrowa rewolucja w zakresie monitoringu silników niskiego napięcia.

TECHNOKABEL
Rozporządzenie o wyrobach budowlanych (CPR) – wymagania dla kabli i przewodów.

WEIDMÜLLER
Zastosowanie przemysłowych routerów Weidmüller w oczyszczalniach ścieków.

Prof. dr hab. inż. Ireneusz Soliński
Nowa technologia magazynowania energii wiatru w sprężonym powietrzu.

EMERSON
Emerson - Final Control.

DANFOSS
1. Wysokociśnieniowe systemy wodne – filtracja, nawilżanie, gaszenie.
2. Rozwiązania hybrydowe w układach napędowych.

Prof. dr hab. inż. Tadeusz Skubis
Motoryzacja jako integracja transportu, energetyki, informatyki, automatyki i budownictwa.

LIMATHERM Sensor
Model systemu pomiarowego do wzorcowania wielkości elektrycznych.

PEPPERL+FUCHS
Urządzenia mobilne do stref Ex.

Prof. dr hab. inż. Leszek Trybus
Konfigurowanie komputera nadrzędnego w pewnym rozproszonym systemie sterowania.

WIKA
Efektywność i bezpieczeństwo na instalacji - przykłady urządzeń do kalibracji firmy WIKA.

BECKHOFF
Industry 4.0 – „przemysł przyszłości” w powiązaniu z predykcyjnym utrzymaniem ruchu i planowaniem produkcji.

AUMA
AUMA - Element bezpieczeństwa instalacji.

Prof. dr hab. inż. Andrzej Izworski
Dofinansowanie projektów B+R - innowacyjność w praktyce.

Prof. dr hab. inż. Jan Maciej Kościelny
Samodiagnozowalne, tolerujące uszkodzenia systemy mechatroniczne.

SKAMER-ACM
SKAMER-ACM - integrator roku 2016.

Wszyscy uczestnicy zgodnie stwierdzili, że nowa ramówka drugiego dnia konferencji jest właściwa i należy to kontynuować w kolejnych latach. Każdy uczestnik posiadał precyzyjny harmonogram wykładów i mógł uczestniczyć tylko w tych, które go szczególnie interesują.

Równolegle na dużej sali konferencyjnej trwały minitargi branżowe i każdy znalazł czas na odwiedzenie stoisk i rozmowy z doradcami techniczno-handlowymi. Konferencja jak co roku zakończyła się obiadem w stylu regionalnym przy dźwiękach góralskiej kapeli.